11 March 2009
Makan Pekasam. My laaaaa....
Saja teringat dan lama tik makan.
Taken from myresepi.com
-------------------------------------------
Bahan-bahan ( 5-6 ikan )
6 ekor ikan puyu (ikan sepat, ikan talapia pun boleh digunakan)
1 cawan garam kasar (halus pun boleh digunakan)
1 cawan beras yang telah digoreng tanpa minyak
Sedikit gula
Cara-cara
Bersihkan ikan-ikan puyu, kemudian lumurkan seluruh ikan itu dengan garam biar lebih sikit takpe, masukan ikan tersebut di dalam bekas yang boleh ditutup.Biarkan sampai esok.
Blend beras yang digoreng sehingga halus. Keluarkan ikan dari bekas, selepas tu basuh ikan dan sejat. Taburkan sedikit gula dan lumurkan beras pada ikan tersebut. Biarkan semalaman didalam bekas tertutup.
Setelah itu masukan dalam peti ais untuk tahan lebih lama(jgn simpan di tempat yg beku simpan di bahagian bawah tempat isi sayuran/buahan)
Kemudian bolehlah di goreng ikan tersebut sehingga garing. Gorengkan sedikit cili kering dan bawang merah dan taburkan diatasnya. Siap utk disantap bersama.
Aduuuilaaa lama tik makan nih. Sapa ada tolak my barang 4 5 ekoq!
usssooong itu neutral sebenarnya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
aku tolak pi ujung minggu nih pastu hang pi amik kt uia bulih?
ikan puyu saja aku maw. hat len aku korang skit.
hang ejas timing senang.
Post a Comment